A Tao Kertje

A Tao megismeréséhez nem csak egyszerűen arra kell törekedni, hogy konkretizáljuk magát a taoizmus pontjait , hanem érdemes az „elemekbe” is belemerülni. Az elemek a keleti felfogásban nagy szerepet játszanak, legyen az akár a filozófia/vallás vagy a  gyógyítás. Az elemek nem csak egy-egy szervre vagy életszakaszra hatnak, hanem egymásra is és ez a folyamat kölcsönös.

Legegyszerűbben úgy lehetne  megfogalmazni, hogy nagy egész (jin és jang) hat a kis egészekre (fa, tűz, föld, fém, víz) és a kis egészek ugyanúgy befolyásolja a nagy egészet. Minden hatással van egymásra az elemek táplálják egymást, de egyben el is vesznek.  Minden létező az Egyetlen Végtelenek a megtestesítője. Így lesz minden elemnek jin és jang oldala is. Míg a nyugati kultúra 4 elemet különböztet meg (tűz, víz, föld és levegő), addig a taoizmus 5 elemet különít el.

Ezek pedig: a fa, a tűz, a föld, a fém és végül a víz

customup_20150726_154751_4947_dvsdv

A sorrend fontos ezeknek az elemeknek az elemzésekor, mert mindent az elején kell kezdeni és ez pedig a Fa elem. Tao szerint létezik egy olyan állapot, amely a „Faragatlan Fa” lényegét mutatja be, de ahhoz hogy tisztázni tudjuk mi is ez, végezzünk egy rövid kitérőt a Tao Kertjében, hogy lássuk saját szemünkkel a Fa elem növekedését és lényegét.

A természetben a mag mindenek az alapja. Az életé a haladásé. A taoizmus a Fa elemet a mindenség első lépésének tartja. A gyermekkor életszakaszához köti annak minden ösztönösségével, akaratával, mozgékonyságával és őszinteségével.

il_fullxfull.362602814_18vc

Erre a legjobb példa, hogy megismerjük a „jó haragot” az „ösztönösséget”, hogy visszaemlékszünk kisgyermek korunkra. Azon belül az etetőszékre. Mikor kicsi vagy édesanyád gondoskodik rólad,ez a világ legtermészetesebb megtestesülése és az is , hogy neked még nincsen döntési jogod bizonyos dolgokban, mert kicsi vagy és növekszel
a Fa elemmel együtt.  Kanyarodjunk tehát vissza az etetőszékhez, édesanyádhoz, hozzád és …. a sóskafőzelékhez
(kinek mi nekem a sóska a sokk a főzelékek között). A kanál egyre csak közelít és közelít, te mocorogsz és fintorogsz, érzed a világod kifordult a sarkából. Röviden ez a végkifejlet nem igazán lesz jó neked. Édesanyád gondoskodni szeretne rólad, táplálni szeretne, de Te már abban a picike testben, ösztönből tudod, hogy Te és a sóska nem egy univerzumban mozogtok. Pattanásig feszülsz, eluralkodik nálad a „nemakaromkaja” érzés és hirtelen megjelenik
a „jó harag” az „ösztön” és az „őszinteség”. Üvöltesz egyet és készítesz egy modern festményt – kizárólagosan növényi alapanyagból – a falra és végül szignózod egy kiadós vigyorral.

baba-a-facebookra

Az előbbi kis történet hűen ábrázolja a Fa elem megfoghatóságát. Ösztönösségét, az időzített haragot, ami gyorsan el is tűnik, mert a Fa energiái mindig változnak. Az első elemhez tartozik a növekedés a fejlődés és az agresszió mértéke is. Az „egészséges” Fa egy boldog kisgyerek és ez az állapot felnőtt éveink alatt is megnyilvánulhat.

A kiegyensúlyozott Fa  mozgékony, türelmes, nagyvonalú, kreatív, meghallgatja a tanácsokat és tiszta képe van a jövőről. Tudja merre tart és hogy fog odajutni.

A Fa elem fejlődik, rügyezik és végül lombot bont.  Hálás a jó kertészért, hogy irányt mutat fejlődésének, mert
jin és jang örök mozgásukkal folyamatosan alakítják a világot.

Yin_and_Yang_by_uk_dave