Minden egy, a különbség csak látszat

 

A kínai tanítás szerint minden élőlény két ellentétes erőből épül fel. Az a két ellentétes erő a jin és a jang. Ezen erők kiegyensúlyozásával harmóniában élhetünk, de ha  kibillen a helyéről ez az erő, akkor lelkileg és testileg is diszkomfortosnak élhetjük meg  a létet.

 

 

black and white pebbles on zen stone --- Image by © Nugene Chiang/AsiaPix/Corbis

A jin-jang energiaforrás a természet alapját képezi. Az előző írásomban említettem, hogy nem szabad kategorizálni ezen állapotokat. Fontos, hogy holisztikusan tekintsünk erre a rendszerre és nézzünk mélyen a természet áramlásába. A keleti gondolkodásmód nem 4 elemet  hanem 5 elemet különbözetet meg egymástól. Az elemeknek vannak jang és jin részei is, és folyamatosan kapcsolatban vannak egymással. Így érvényesül az univerzum ereje. Az elemek energetikája minőségében változik, majd visszatér a kiinduló pontba.

 

 

Az 5 elem kapcsolata a jin és jang energiával

 

Fa

bambusz1

A könnyű és üreges, hajlékony fából készült szerkezetek légies benyomást keltenek, de híján vannak a stabilitásnak. A bambusz hajlékony és könnyű szerkezetű. Pár hétre van csupán szüksége  méretének teljes eléréséhez, hogy magasra jusson. A bambusz minden légiességével és lágy természetével együtt  a jin oldalt testesíti meg.  

 

 

 

root chakra opening guided tree meditation

A bambusz fesztelenségével szemben egy erős és szilárd

szövetű tölgy, amelynek hatalmas kiterjed lombkoronája

messziről feltűnik az úton lévő vándornak, a jangot ábrázolja.

 

 

 

 

Fém

A természetben minden ásványi anyagnak rengeteg időre van szüksége a kiteljesedésre. Óriási nyomás és hő szükséges a kialakulásukhoz. A Fém elemhez tartozó kőzetek, ásványok ezért a sűrűségért és forróságért kerülnek a jang oldalára. Az egyik legerősebb jang erőt a kőzetek közül a gránit testesíti meg. A távol-keleti kultúrák úgy tartják, hogy a gránit kialakulásához rengeteg időre (millió évek), forróságra és a legnagyobb nyomásra van szükség. Ez az kavics12energia nagyon besűrűsödik, így lesz jang. A kőzetek csak keménységük révén maradhatnak fent az elemek küzdelmében.
images (14)A fiatalabb üledékes kőzetek jóval kevesebb janggal rendelkeznek, de jin nem elég nagymértékben van jelen ebben az elemben. A gránit igazi példája az erős jang oldalnak, így kevés teret enged meg a jin energiának. Ilyen jin energiahiány tapasztalható a növényzet ritkulásánál.  A homokos és száraz talajon sétálva érezhető a növények ritkulása.

Föld

10434_gua_8_termofoldA jang minőségének igaz megtestesítője a súlyos, ragadós, termékeny, ásványokban gazdag, a vizet szerkezetileg megszűrő bőséges fekete föld.
51-150x150A jang típusú agyag még ennél is inkább jang, mert a tűz segítségével kiégethetjük és edényeket készíthetünk belőle, amit akár újra is melegíthetünk.  Az agyag megőrzi minőséget és a hőmérsékletet. A termőföldek közül is léteznek lazább,könnyedebb felépítésűek. Az ilyen jellegű talajok a jin minőséget erősítik.

Tűz

svedtuz_ok A tűz elem szintén birtokolja a jang és a jin oldalt is. Azt hinnénk, hogy a tűz amolyan a „jang maga”, de a jin is megtalálható benne, méghozzá egyensúlyban. Nincs olyan, mint a fémnél, ahol a jang van túlsúlyban. Itt a folyamatot kell követni. A tűz, mely hirtelen fellobban és a fa vagy gallyak táplálják, erős fényű és perzselő lehet.images (15) Viszont nincsen benne elég kitartás, elég jang. A faágak gyorsan elporladnak a pillanat hevében és a jin minőséga fénnyel együtt eltűnik. A tűz jang sugárzása megmutatkozik, ha a faszenet használunk melegedés céljából. A faszén hosszú ideig, egyenletesen képes biztosítani a tűz fennmaradását és a meleg áldást.

Víz

A víz összesíti a jin és jang erőforrásait. A friss és tiszta, üde patak, amely aktivitása miatt első pillanatban jangnak tekinthető, valójá81-tatra-patak-a-fak-kozott (1)ban a legfinomabb jin. Frissessége és rugalmassága mutat rá erre a minőségre, ahogy a helyét keresi magának kőzetek és a föld között, a gyökereken át. A fürge patak a jin felfelé szökkenő jellegéről tanúskodik.11898541_850256285088668_4075971647328276173_nA patak gyorsaságával és üdeségével szemben az óceánok, tengerek és tavak esetében tapasztalt nyugalom a mélység és a mozdulatlanság jin energiát tükrözi. Nem szabad elfelejteni, hogy a Föld mélységeiben olyan erő lakozik, amely az egyik pillanatról a másikra megváltoztathatja a világot. A nagy állóvizekben – amelyek folyamatosan áramlanak- szunnyadó természeti erő a kulcs, amely elvezet minket a jang tulajdonságok megértéséhez. Az óceánok, tengerek és tavak hirtelen mozdulnak, ezáltal mutatkozik meg jang oldaluk, amely elsöprő és lendületes.

family-blog-pictureAz emberi cselekvéseket is le lehet írni a jin és jang jegyében, mert a testi vagy lelki megnyilvánulásainkat is a ezen energiák irányítják. Ha gyakorlati feladatot csinálunk vagy két kézzel dolgozunk az sokkal inkább jang stílus.Az olvasás, az írás vagy az elmélkedés kifejezetten jin foglalatosság.
befektetett_szeretet_2Vezetve lenni sokkal inkább jin, mint jang, mert a jang a vezető. A csoportba való beilleszkedés vagy ha egyszerűen szeretünk csoportban dolgozni, az sokkal inkább jin cselekedet. Ha azok közé tartozunk, akik szeretnek egyedül tevékenykedni, illetve megoldani a problémákat, akkor sokkal inkább jang típushoz kapcsolódunk.

3016649-poster-p-the-beginners-guide-to-the-power-of-meditation-and-how-it-affects-our-brainsÉrdekes, hogy a távol- keleti filozófiák a szabadidős tevékenységet is jinre és jangra bontják,05 természetesen mindkét minőség létezik a másikban. Ebben az esetben kifejezetten jin tevékenység a tengerparton napozni, míg jang tevékenységnek tartják a hegymászás minden formáját.  Az egyik passzív a másik aktív. Jin és Jang.