A testet és lelket mozgató energiák

 

 

Ez az ősi kínai szimbólum azt az energia-körforgást ábrázolja, amelyre minden élőlénynek szüksége van. A jin a befogadás, a belső nyugalom, a hűvös, a tél, a nőiség, a jang a kiáradó erő, a tettrekészség, a meleg, a férfi erő – a felsorolás a végtelenségig folytatható, az egész világot ennek a két energiának a mozgása tartja életben.yin_yang__dragon_and_tiger_by_lanceiscute-d6v1mln Egyik sincs meg a másik nélkül, ahogy a fény sem értelmezhető a sötétség nélkül. A kínai gyógyászat szerint a testi-lelki betegségeket csupán tünetként kell kezelnünk, melynek hátterében mindig az energiaáramlás, a jin és jang egyensúlyának felborulása áll. Ez a szemlélet mutat rá, hogy a testet a szellemtől vagy lélektől nem szabad elkülöníteni, mint ahogyan a nyugati orvoslás teszi. A nyugati hozzáállást az különbözteti meg igazán a keleti gyógyítástól, hogy egy darab szép húst látnak bennünk. Valamivel baj van esetleg fáj a gyomra? Csak a gyomorra koncentrálunk és arra, hogy mi rejtőzik a fájdalom mögött nem foglalkozik senki.food_chicken_thig-512 Néha előkerül az a a fránya stressz …. és felajánlják, hogy egyél xanaxot ….. ami különösen, ha példánál maradunk, nem tesz jót az amúgy is gyenge szervnek és az idegrendszernek sem. Ha egy szervünk nem tud tökéletesen teljesíteni, érdemes körül nézni nem csak az adott probléma háza táján, hanem magával a kiinduló problémával, illetve a környezettel is foglalkozni érdemes. Ha a lélek beteg, megbetegedhet a test is és fordítva. Ilyenkor szükséges az egyensúlyt újra létrehozni és ezt az állapotot minél hosszabb ideig, tudatosan megtartani. Persze ez is kölcsönös, a gyógyulás is két félen múlik.

A XX. század egyik legkiemelkedőbb elméje, Albert Einstein figyelte meg és igazolta tudományosan, hogy az anyag és az energia alapjában véve egységet alkot, csak megjelenési formájuk változik. Ez a jin és jang. A jin és a jang minőség ugyan azon az elméleten és gyakorlaton alapszik. jin-jang-pill-logoAz erőt hegyhez hasonlítják, melynek egyik fele árnyékban, másik fele napfényben fekszik.  A napos oldal meleg, száraz és világos, ez a janghoz tartozik. Azok, akik gyakran fáznak, s nagy a meleg igényük, energia szempontjából jin állapotban vannak. Ők melegebb és szárazabb éghajlatú vidéken érzik jól magukat. A lobbanékony természetűek esetében viszont épp ellenkezőleg, a jang van túlsúlyban, ők az árnyas, nedves helyeken szeretnek felfrissülni. A jang típusú emberek betegségei általában magas lázzal járnak, a hideg izzadás viszont inkább a jin többletűekre jellemző. A jin és jang erők évszakonként is váltakoznak. Az ősz (száraz) és a nyár (meleg) jang, a tavasz (szeles), a tél (hideg): jin.

 

Ezért érdemes figyelmet szentelni annak, hogy táplálkozásunkban is egyensúlyban legyenek.

Jin energiát adnak a hűsítő, nedves ételek, a jang-energiáról a száraz, melegséget nyújtó ételek gondoskodnak. Ételeink elkészítésének módjával-melegítéssel, szárítással vagy éppen hűtéssel és nedvesítéssel- mi magunk is befolyásolhatjuk, hogy táplálékunk mennyi jin-vagy jang-energiát adjon át számunkra.

 

Jin típusúaknak ajánlott

A jin típusú embereknek célszerű előnybe részesíteni a főtt ételeket. A jang hangsúlyos étrend gyakran már néhány nap alatt megváltoztathatja a jinnel túlterhelt állapotot. A nyers koszt kedvelői rövid ideig /3-4perc/ kevés vajon melegítsék át ételeiket serpenyőben közepes hőfokon. Szervezetünket úgy segíthetjük munkájában, ha fogyasztás előtt a gyümölcsöt és a zöldséget pár percig pároljuk. 26106_5elemÍgy az értékes tápanyagok jelentős része megőrzi vitamin-és ásványanyag tartalmát. Eközben testünk melegen tartásával támogathatjuk működését, így elősegíthetjük a jang képződését. Szervezetünknek azzal segíthetünk, ha a zöldségféléket csíkokra, szeletekre vágva fogyasztjuk, és rövid ideig pároljuk. A jin típusúak hagyják leveseiket mindig lassan főni, és forrón fogyasszák.  A jang energia eggyé válhat az étellel, olyan eljárások alkalmazásával, amely csökkenti az étel nedvességét, és fokozza melegét. Lehet párolni vagy szárítani, átsütni, gőzölni, főzni, grillezni, így a jin típusú ételeket is fogyaszthatjuk bátran.

Igyunk bőségesen forralt édesvizet. Számos egészségügyi probléma orvosolható egyszerűen bőséges vízfogyasztással (bőrszárazság, a székrekedés, a fáradtság, a koncentrálóképesség hiánya, a fejfájás stb.) Szervezetünknek feltétlenül szüksége van vízre a sejtek méregtelenítéséhez és az idegrendszer harmonikus működéséhez. A víz friss legyen és jelentősebb ásványanyag-tartalom nélküli. mirazsHa ez nem áll rendelkezésünkre, akkor forraljuk fel a csapvizet. 15 perc forralás után az edény alján fehér lerakodást figyelhetünk meg, ez a kicsapódott kalciumvegyületeknek köszönhető. Ezután a vizet édesnek fogjuk érezni, ez élénkít és átmelegít. Mivel a víz elősegíti az energia áramlását, így biztosítja, hogy a szervezet meg tudjon szabadulni a lerakódott szövetnedvtől és nyiroktól. Óvatosan kell bánni a kávé, a tea és az alkohol fogyasztásával, mert ezek vízhajtó hatásúak, ezért nem biztosítják a kellő folyadékszükségletet.

 

Jang típusúaknak ajánlott

Aki ebbe a típusba tartozik, annak ügyelnie kell az ételeik folyadéktartalmára. A lehetőleg minél rövidebb főzési időt igénylő étel tartalmazzon mindig kellő mennyiségű folyadékot, szaftot. A rövid idő alatt, párolással elkészített egytálételek növelik az étel jin tartalmát és elnyomják a jang-energiát. Az ételhez adott kis mennyiségű, rövid ideig párolt, ropogós zöldségek pedig frissítő hatásúak.6539_ThinkstockPhotos-497110369_cikk A húsfogyasztás forró jang energiát ad. A jang típusúaknak épp ezért a marha-, sertés-, vagy egyéb húsok helyett gyakrabban kell halfogyasztással biztosítani a fehérje szükségletet. Ha a halat párolva készítjük el – hal-alaplében párolva – tovább növelhetjük a jin mennyiséget. Grillezett vagy erősen átsütött fogásokat ritkán fogyasszanak, mindig bőséges folyadékmennyiséget tartalmazó, frissítő hatású körettel kombinálva, de egy tálka friss primőr saláta kellő mennyiségű jin-energiával korlátozza a fogás jang-energiáját. A hűsítő hatású fűszernövények, például a menta vagy a kapor, „lehűthetik” a „forró” ételeket. Az erős ízű fűszerek szétosztják az energiát, és oldják a szervezetben kialakult blokádokat. A hirtelen jött hőhullám arra utal, hogy az erős fűszer hatása szétáramlik, és elősegíti az ellazulást. Óvatosan az élvezeti cikkekkel! Az élvezeti cikkek-kávé, tea, alkohol, dohány- sajnos mind jang típusúba tartoznak és vízelvonó hatásúak. 46096A jang típusúaknak ezért célszerű ezeket csak kis mennyiségben fogyasztaniuk, s azt is kellő mennyiségű víz kíséretében. A könnyű, száraz fehérboroknak alacsony az alkoholtartalmuk, és hűsítő hatásúak. Ezért elősegítik a szervezetben blokkolt energiák szétszóródását, a pangások oldását.  A semleges kategóriájú ételekből tetszés szerinti mennyiség fogyasztható, teljes mértékben kerülendők a jang-hangsúlyos, azaz a forró és meleg ételek. A jang típusúak várjanak az étkezés megkezdésével, míg kissé kihűl az ételük.

 

 

Teszteljünk …. pillanatnyi állapotra

A tesztből megtudhatod, hogy jin vagy jang típusú az étkezésed és az energia minőséged. Jelen pillanatban milyen állapotban vagy. Ha egyensúlyban van, akkor nem igényel változtatást táplálkozásod, amennyiben viszont az egyik fölényben van, úgy néhány apróbb étrendbeli módosítással helyreállíthatod energia-egyensúlyodat. 19901_yang

A teszt: minden állításról el kell döntened, hogy igaz-e rád, avagy inkább nem. A válaszok előtt lévő betűket számold össze és amelyikből több van, akkor  értelem szerűen abba kategóriába tartozol.

 

A – Gyakran fog el forróság, és sokat izzadok 

B – Gyakran fázom, mindig egy réteggel többre van szükségem, mint másoknak 

A – A fájdalom sokszor lüktető érzéssel párosulva jelentkezik 

A – Kellemetlen, ha megnyomom a fájdalmas pontot 

B – Fájdalom esetén a nyomás megkönnyebbülést okoz 

A – Általában erőteljesen és hangosan beszélek 

B – Kiadós alvás után is mindig fáradtnak érzem magam 

A – A barátaim forrófejűnek tartanak 

A – Száraz a bőröm és gyakran a szám is kiszárad 

B – A lábam és a lábfejem gyakran megduzzad, vizesedik 

B – Amikor izzadok, fázom 

B – Gyakran érzem teljesen kimerültnek magam 

A – Szeretek sportolni, szükségem van mozgásra 

B – Betegségeim lappangással kezdődnek, és hosszú ideig elnyúlnak 

 

 

„A” válaszból van több – Jang típus

 

Ez a típus gyorsan felhevül, jobban szereti a hűvös évszakokat, kedveli a friss ételeket. tao2Heves érzelmei fizikailag is megterheli őt. Ügyelj az ételek nedvesség tartalmára, egyél sok gyümölcsöt, étkezéskor a párolt ételeket részesítsd előnyben. A Jin erősítése érdekében inkább halakat, tengergyümölcseit fogyassz, sem mint húst. A menta vagy a kapor igazi hűsítő fűszer, ami sokat segíthet tested forró energiáinak lehűtésében.

 

„B” válaszból van több – Jin típus

11653360_879190662129420_1522569345_nEz a típus gyakran fázik, hidegek a végtagjai, szereti a meleg évszakokat, gyakran fáradt, kimerült, valamint nagyobb az esélye visszér panaszokra. A főtt ételeket részesítsd előnyben. Ha azonban ragaszkodsz a nyers ételekhez, akkor pár percig melegítsd át vajon. Próbálj szezonálisan táplálkozni, télen akár egy két konzerv, kompót is előkerülhet. Segíthet, továbbá ha rendszeresen fogyasztasz erőlevest vagy egyéb meleg levest, teát.