Benzaiten curriculum vitae

 

Benzaiten vagy más néven Benten egyike a hét szerencsehozó istenségnek és ő az egyetlen női tagja is. 

Eredete az ókori Indiába vezet, ahol a hinduk Sarasvati istennőként ismerik. Japánba való megjelenése a hatodik illetve a nyolcadik század közé tehető. Elsőnek a sintoizmus hódolt neki, majd később a buddhizmus is sajátjaként tekintett az istennőre. Így lett Benzaiten egyike a leginkább megbecsült istenségeknek Japánban.

Nature__038529_

Szinte minden városban emeltek számára szentélyeket, mindig valamilyen forrás, tó vagy folyó mellett.

Hiszen ő a vizek úrnője is.

 

240px-BenzaitenBenzaiten erős védőistennő, aki nem csak a szerencsét, a szerencsejátékosok, hanem a kreativitást is védi. Hozzátartozik szinte minden ami „folyik”: a pénz, a bőség, a beszéd, a kommunikáció, a zene és a tudás, illetve a fejlődést is.  Gyakran tesznek neki felajánlást, hogy megvédje a tengeri utazókat és a tengerparti városokat. Szent és segítő állatai  többek között – amelyeket szintén szerencsehozó állatoknak tartanak, főleg mert fehér színűek- a sárkányok a teknősök, a rókák és a kígyók. Állati követei gyakran jelennek meg  fehér színben az emberek előtt. Fontos közlekedési eszközei  közé tartozik egy díszes csónak, de néha férjura egy sárkány is segíti utazását. Benzaitent ábrázolják lanttal – ősi hangszerrel a Biwa-val- amivel a zenét a táncot és a kreativitás hivatott védeni. Erős védelmező, ezért nem csak lanttal, hanem néha karddal és tőrrel is megjelenik.  A fegyverek szimbolizálják a védelmet, mert  védi a gyengéket és erőt ad saját magunk leküzdéséhez.  A kívánságokat és a bőséget az általa viselt „kívánságok köpenye „ segíti. Ennek a köpenynek sok funkciója van. Nem csak  szerencsét és pénzt hoz, hanem bizonyos esetekben elrejt dolgokat, amiknek az adott pillanatban nem lenne szerencsés, hogy napvilágra kerüljenek.  A köpenyt rókák és sárkányok viszik el az embereknek. A kígyó és a sárkány éve vagy órája az ő napszakai is egyben.

 

 

2caf46bd1c901e11c8b7f6fc884e4fd4

Az istennőt sokoldalúsága miatt számos különböző csoport választotta magának patrónusának. A szamurájok Happi Benzaitenként tisztelték, mert a 8 fegyver bajnokának tartották. Az EDO korszak alatt (1603-1868) vált igazán a művészek az üzleti élet a kereskedők, gésák, kézművesek és a diplomaták között népszerűvé. Ma már a diákok is az ő védettségét élvezik, illetve mindenki részesülhet áldásából, aki nyitott szívvel és szeretettel fordul a szerencseistennőhöz. A Hét szerencse hozó istenség: Fukurokuju,Hotei, Jurojin, Daikoku, Ebisu, Bishamonten és végül Benzaiten(Benten) szerencseistennő felel mindenért, ami szerencséhez köthető, ami lehet egészség, anyagi vagy pénzbeli vagy egyszerűen a harmónia és a boldogság megteremtésében segédkeznek.

 

 

 

 

 


Benzaiten 
a vizek és tengerek istennője is. A tudás, a tanulás, a művészetek, az irodalom, a szépség és legfőképpen a zene istennője. Azon belül felel gondtalan kommunikációért és mindent támogat ami úgymond folyik és áramlik. Mint a beszéd, a zene, az ének, az érzelmek és az ékesszólás és végül, de nem utolsósorban a pénz áramlását is egyengeti.

Hase-dera templomot neki szentelték, amely egyike a Benzaiten istennőnek szentelt japán zarándokkörút 33 állomásának. Benzaiten a különleges újévi álmokért is felel ebben az időszakban, amit főleg gyerekek láthatnak meg. Az „aranygálya” jelképezi a Kincses hajót amivel az istenek megérkeznek a japán partokhoz. A gyerekek vágyaikat teszik a gálya vagy párnájuk alá. A titok nyitja itt az, hogy amit újévkor álmodnak azt nem oszthatják meg mással , mert nem teljesül.

 

 

 

 

Sztori a Sárkánnyal

1c963e63f5610ed660e0019f02b20439

Benzaiten védi a gyengébbeket és segít megküzdeni saját gyengeségeinkkel.
Ez a történet is erről szól.

 

 

 

5720877503_ed19efc45c
A történet  kezdetén egy Fehér Sárkányt, aki a tengeri barlangok mélyén aludt, felzavarták a játszó gyerekek. A Sárkány erőszakos  és önző volt, saját uradalmán kegyetlenül uralkodott, senki nem mondhatott neki ellent. 1000 éves uralma alatt nem ismert könyörületet. Így a gyerekek nagy veszélybe kerültek. A sértett Sárkányúr még az nap bosszúból feldúlta és felégette a gyermekek faluját, Kanagawa – t.  

 

 

big-250162687b
Benzaitennek a Tenger hozta el a síró emberek kétségbeesett zokogását. Először az istennő kiemelte magának Enosima szigetet a tenger mélyéről, hogy oda menekítse elsőnek a gyermekeket és az embereket, ezek után megtervezte a támadást. Bűvös csónakjába szállt- amely repülni is tud- és lecsapott az égből. Napokon keresztül harcoltak egymással , Ő és a Sárkányúr.

Végül Benzaiten győzedelmeskedett, mert küzdelmük során megsebesítette ellenfelét. A Sárkányt annyira meglepte hősiessége és szépsége, hogy menthetetlenül beleszeretett és a csatamezőn feleségül kérte.  A sárkány a szerelem hatására megígérte, ha Benzaiten hozzámegy soha többé nem bántja a gyerekeket és elfogadja az istennő döntéseit. Nem lesz kegyetlen és megtanulja a könyörületességet. Az istennő belegyezett és frigy után visszatért a béke. A Sárkány és Benzaiten istennő Enoshima szigetére költöztek.

 

 

 

Itt található az a hely, ahol a sárkány barlangjába pihent.
Úgy is nevezik „Tacunokucsi” azaz a Sárkányszája.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   Tacunokucsi


Ezen a szigeten 3 szentélyt is emeltek Benzaitennek és a férjének

 

 

Hogy miért választottuk a Benzaitent?

prayer_wheel_background

 

 

Csapatépítés thumbnailA Benzaiten Tréning és ez által a Mi célunk is, megismertetni a résztvevőkkel a sikeres és harmonikus élet összetevőit, melyek többek között az önismeret, a belső folyamatok megértése, a külső folyamatok ítélkezés nélküli elfogadása. A harmónia megtalálása és megélése mindennapi cselekedeteink során azon belül felelősségvállalás önmagunkért és tetteinkért, amibe bele tartozik a ragaszkodások elengedése és az állandótlanság elfogadása. Tesszük mindezt keleti módszerekkel: rengeteg saját élménnyel, gyakorlással, önreflexióval, elfogadással, rugalmassággal és sok-sok humorral.

 

 

Ezen kívül létfontosságúnak tartjuk a
fenntartható pszichológia alkalmazását.

A fenntarthatóság kifejezést nem csak gazdasági értelemben lehet használni, hanem pszichológiai értelemben is. Ugyanakkor a másik oldalról közelítve meg az értelmezést, a pszichológia is hordoz magában financiális tulajdonságokat. A munkahelyi és magánéleti komplikációk összefüggnek és kihatnak egymásra. Egyszerűen megfogalmazva a munkahelyi lelki egészség nem csak külsőségeken (munkahely minősége, munkatempó, szünetek, stb.) múlik, számos egyéb belső tényezője is van. A kreatív önismereti tréning  számos elfojtott feszültségtől óv meg, és az emberekkel való kapcsolatunkat is javítja. A céljaink  egyszerűek, de egyben új megközelítéssel szemléljük az adott problémákat vagy a fejlesztésre váró területeket, legyen ez akár egyéni vagy csoportos foglalkozás. A legeslegegyszerűbb 3 tényhez nyúltunk vissza : az emberséghez, objektivitáshoz és a rugalmassághoz.

 

4cf290a41602eb4eb54a32b878a4ab56
Számunkra nagyon fontos, hogy a képzési tematikába biztosan a megfelelő témák kerüljenek, ezért az első lépésünk minden tekintetben a kiinduló állapot feltérképezése: milyen célokat kell elérni a csoportnak, milyen problémákkal kell megbirkózniuk és ehhez milyen eszközök szükségesek.  Pszichológiai háttérrel dolgozzunk, amely sok esetben segít a feladatok megbeszélésében, mert a legtöbb esetben ezen a feladatok- játékok- olyan dolgokat mozgatnak meg, amelyekhez szükséges egy jó útitárs, aki ismeri, megmutathatja, ha kérdésed van válaszol és végig kísér ezen az úton.

 

 

 

 

Ezért választottuk ezt az irányt, ezt a nevet.

A tréningjeink egyediek, sokoldalúak és tanulhatóak.

Nekünk ezt jelenti a :

cropped-benz31.png