Érzelmeink, mint az önismeret forrásai


A játék, zene, mozgás, vagy a művészetek kevés racionális elemet hordoznak. Egyszerűen csak jól érezzük magunkat, érezzük a ritmust, átérezzük egy művész alkotását. Érzelmek születnek bennünk, és mivel különbözően reagálunk egy-egy játékra, alkotásra, ezért a keletkezett érzelmeket remekül lehet önismeretre használni.

A Benzaiten Tréning kreatív foglalkozásai során az alábbi készségekre teszünk szert:

– saját érzelmi állapot felismerése és megnevezése

– az érzelmek, gondolatok és tettek közötti kapcsolat megértése

– az érzelmek tudatos kezelése és a felettük való kontroll

– mások érzéseinek megértése, akár befolyásolása, érzékenység mások érzelmei iránt

– kielégítő társas kapcsolatok létrehozása és fenntartása

Daniel Goleman, a téma talán leghíresebb kutatója szerint ezek a képességek ölelik fel az érzelmi intelligencia fogalmát. Ezek kialakulásával erősödik bennünk az együttérzés, empátia magunk és mások felé.

 

Miért fontos ez?

 

Az együttérzés, empátia szavak elcsépelten hangozhatnak a mai világban, amikor úgy tűnik, mindenki mindenkinek az ellensége, és jó tett helyébe mindent várhatunk csak jót nem. Sokszor gondolhatjuk azt, hogy nem éri meg együttérzőnek lenni, és empátiánkat inkább kiírtani, mint fejleszteni kéne. De tényleg jobban érezzük magunkat megkeményedve, miközben folyamatosan azon agyalunk, ki hogyan árthat nekünk? Ha tényleg sebezhetőbbé válunk az együttérzés által, akkor miért születünk alapvetően együttérzőnek?

Az empátia a másik emberhez való kapcsolódást segíti, együtt pedig erősebbek, boldogabbak és sikeresebbek vagyunk, mint külön-külön, egymás torkának ugorva. Nem véletlen, hogy az ember társas lény, közösségben képes csak túlélni. Megfelelően működő empátiás készségünk tökéletes táptalaja a magas érzelmi intelligenciának, mely által sikeresebbé válhatunk magánéletünkben és karrierünkben egyaránt. A megfelelő empátiás készség kiépítésével elérhető az érzelmi intelligencia azon mértéke, mely segítségével ítéletmentesen, támogatóan, ugyanakkor tudatosan, érzelmileg nem belebonyolódva tudunk részt venni a mindennapokban és közeledni egymás illetve önmagunk iránt.

 

Az önismeret, mint az empátiafejlesztés útja

A Benzaiten Tréning kreatív önismereti foglalkozásai az empátia, együttérzés és érzelmi intelligencia fejlesztése által megtudhatod, hogy:

– mennyire vagy tisztában a saját viselkedéseddel, érzelmi állapotoddal és hogy ez miként hat ki a         viselkedésedre

– mennyire vagy tisztában vele, hogy mások viselkedése hogyan befolyásol Téged

– hogyan ismerd fel és védd ki a manipulációkat, hazugságokat

– hogyan kezeld jobban a stresszt, hogyan oldd meg a különböző helyzeteket együttérzéssel,                    mellőzve az agressziót

– hogyan tudod kihozni minden szituációból a legjobbat

– milyen kapcsolatmenedzsment képességekkel rendelkezel, és hogyan tudod fejleszteni őket

 

 

Őszentsége a XIV. Dalai Lámát idézve könnyen megérthetővé válik, hogy miért nem lehet különválasztani az önismeretet az empátiától, és miért fejleszti az egyik a másikat:

„A valóság megértésének elmélete a bölcsesség,
gyakorlata pedig az együttérzés.”

 

Zárógondolatnak javasoljuk René Brown empátiáról szóló rövid (kb 3 perc),
de annál velősebb kis videóját: