Asszertivitás és erőszakmentes kommunikáció

Mi az asszertivitás?

Az asszertivitás önérvényesítést jelent, mely során képessé válunk a saját igényeinket kifejezni, céljainkat elérni, mégpedig úgy, hogy közben a másik fél igényeire, jogaira és problémáira is tekintettel vagyunk. Ezt a hozzáállást támogatja az erőszakmentes kommunikáció, valamint a helyes szándék és nézet kialakítása.

dalailáma

Miért fontos az erőszakmentesség?

A belső harmónia elérése érdekében figyelembe kell venni, hogy mi által jutunk közelebb céljainkhoz. Azonban célválasztásunk, valamint az ahhoz vezető úton tanúsított cselekedeteink (legyenek azok tettek, szavak vagy gondolatok) mindig minden esetben kihatnak a környezetünkre, embertársainkra, és a következmények által pedig visszahat ránk is. Mindegy, hogy hagyjuk magunkat eltiporni, vagy mások jogait söpörjük félre, előbb-utóbb szenvedni fogunk helytelen viselkedésünk miatt.

Miért jó az asszertivitás?

Az asszertív viselkedés az arany középút a behódoló, alárendelt magatartásforma és a fenyegető agresszivitás között. Az asszertivitás által csökken a belső feszültség és az emberek közötti konfliktus, hiszen olyan közösség alakul ki általa, ahol értékesnek érzed magad, ahol megoszthatod érzéseidet, gondolataidat, vágyaidat, félelmeidet és nemtetszésedet, illetve ahol a felesleges játszmák helyett a célokra fordíthatod az energiádat.

Az asszertív ember határozott, környezetével összhangban éri el a céljait, van önbizalma, tisztában van mások jogaival, együttműködő, boldog és erős – és soha nem agresszív, manipulatív vagy megalkuvó!

happy-man-692795_1280

A tréningről

A foglalkozások során (melyek megegyezés alapján történhetnek tömbösített, 1-2 napos formában, vagy több alkalmas csoportülések által) 4 fő témakört érintünk:

1. A különböző viselkedésformák (agresszív, manipulatív, behódoló) jegyei, előnyei hátrányai. A verbális és nonverbális kommunikáció alapjai, gondolatébresztő gyakorlatok.

2. Az asszertivitás fogalma, asszertív jogok és kötelességek, az asszertív viselkedés és kommunikáció jellemzői. Gyakorlatok és szituációs játékok a mélyebb tanulás érdekében. Nemet mondás, kérés és kritika megfogalmazása és fogadása a főbb témák.

3. Az erőszakmentes kommunikáció fogalma, alapjai. Hogyan bánjunk az agresszív emberekkel? Van, hogy az agresszióhoz kell folyamodnunk?

4. Hogyan kommunikálsz Te? A saját helyzetedben mi az amire szükséged van, mi az ami megvalósítható? Milyen nehézségekkel kell szembenézned, ha változtatni akarsz?

Hiszünk benne, hogy az asszertív és erőszakmentes kommunikáció a boldog és sikeres együttélés alapja. Azonban minden ember más, más erősségekkel, tulajdonságokkal érkeznek, különböző szituációkból. Ezért fontos a tanultak egyénre szabott, “élesben” történő gyakorlása házi feladatok és visszacsatolások által. Van akinek elég egy előadás és képes változtatni a munkahelyi kapcsolatain, van, akinek ez több hónapos munka lesz. Bármi is legyen a Te történeted, biztosan tudunk segíteni változni, hogy felszabadultan élhess, a céljaidnak szentelve idődet – és még a környezeted is imádni fog érte 🙂

Jelenkezem asszertivitás és erőszakmentes kommunikáció tréningre!

Ha úgy érzed, itt az idő, hogy kiállj magadért és megtanuld az önérvényesítés csínját-bínját, akkor bátran vedd fel velünk a KAPCSOLATot, hogy további információval szolgálhassunk!